Härligt påskrecept
Lagom till påsk bubblar det i allt fler grytor i Kullabygden. Här delar Kim Son Huynh på restaurang Mamado med sig av ett härligt laxrecept.
4 portioner
Ljummen Quinoasallad
200 g Quinoa
400 g Vatten
Salt
Cherrytomater
Sockerärtor
Haricots Vertes
Soja
Citronsaft
Tunt skivad rödlök
Blandsallad
Vinäger
Olivolja
Salt och peppar
(Välj mängderna av de olika råvarorna efter egen smak.)
Skölj Quinoan två gånger för att ta bort bitterheten. Koka Quinoan i 20 minuter på låg temperatur. Salta precis innan det är färdigt. Blanchera (koka upp, spola sedan i kallt vatten) sockerärtor och Haricots Vertes, smaka sedan av med soja och citronsaft. Dela tomaterna på mitten och skiva rödlöken fint.
Avokadomajonnäs
250 ml mild olivolja
1 äggula
1 tsk senap
1 tsk vinäger
En nypa salt
1 avokado
11/4 jalapeños
½ lime
1 vitlöksklyfta
Blanda äggulan med senapen och vinägern med en ballongvisp, häll försiktigt i olivoljan i en tunn stråle under konstant omrörning, tills du har en krämig majonnäs. Mixa avokado, jalapeño, lime och vitlök till en len kräm och blanda med majonnäsen. Smaka av med salt och peppar och mer lime om det behövs.
Halstrad Lax (Tataki)
600 g lax
Soja
Sesamfrön, vita och svarta
Halstra laxen hastigt i en het panna på båda sidor, eller bränn av runt om med en gasbrännare. Laxen ska fortfarande ha en rå kärna i mitten.
Pensla laxen med soja på alla sidor och doppa i sesamfrö.
Servering
Krydda blandsalladen, rödlök och tomater i en skål med olja, vinäger, salt och peppar och strö ut på en tallrik. Lägg Quinoa ovanpå och garnera med sockerärtor och Haricortes Vertes. Toppa salladen med den halstrade laxen. Spritsa avokadomajonnäs på tallriken.