Holy kokbok
I den nya boken som Johan Fritzell skrivit med kompanjonen Johan Åkerberg finns en bild från april 2014 som visar när de första containrarna sattes på plats i Bräcke. Det som skett sedan dess kunde nog ingen ana, allra minst Johan Fritzell själv. Boken Holy Smoke BBQ är en fin sammanfattning av alla roliga händelser och galenskaper som skett innan- och utanför plåtstaketet och visar hela ställets hjärta och själ – människorna, maten, elden, röken och förra årets resa genom USA. I förordet skriver Daniel Vaughn, barbecue editor på Texas Monthly, att barbecue ursprungligen handlade om själva tilldragelsen och festen, som förde samman människorna i ett samhälle, inte vad man åt. Det är precis den känslan Holy Smoke i Bräcke bygger vidare på.
Varför ville du och Johan Åkerberg göra en bok?
– Vi fick frågan från förlaget Natur & Kultur och det kändes självklart. Det är en dokumentation och ett bestående minne och vi ser det som en förlängning av vår filosofi – att vara öppna med vad vi håller på med.
Du bjuder verkligen läsaren på allt, inga hemligheter!
– Sedan starten och varje dag från öppning till stängning har vi varit tillgängliga och delat med oss av allt till bbq-diggare som vill veta mer. Öp- penheten och transparensen är en av våra absolut största framgångsfaktorer. Vårt BBQ-koncept går inte kopiera någon annanstans, varje BBQ-ställe gör sin grej.
Kan alla laga recepten från boken?
–Det är okomplicerad matlagning, det är bara ett fåtal recept du behöver en smoker till, det finns alternativa tillagningssätt. Råvarorna är också vardagliga och går att handla i en vanlig butik.
Berätta vad vi kommer att hitta i ICA-diskarna?
–Vi har tagit fram recepten till tre sorters korvar: Beef Sausage, Jalapeno Cheddar och Chipotle Garlic. Det kommer också att finnas ribs. Jag
har alltid saknat bra ribs med mycket kött, styckat på det amerikanska sättet, i de svenska butikerna. Tillsammans med KLS Ugglarps har vi tagit fram St Louis Cut Pork Rib, som är hela spareribssidan – de tunna bogrevbenen inklusive de tjocka revbenen. I samma förpackning finns det en rub samt aprikos- och jalapeñoglaze. ICA lanserar också en benfri styckningsdetalj – Pork Belly, som kommer från den nedre delen på bröstsidan.
Hur är det att samarbeta med en stor butikskedja?
–Vi är inte intresserade av att vara mainstream och det är inte ICA heller i det här projektet. De ville hela tiden att vi skulle arbeta vidare med recepten för att slutresultatet skulle bli så bra som möjligt. Det har blivit rena produkter utan genvägar, bra och schyssta råvaror rakt igenom.
*Kullaliv har fått exklusiv tillgång till några recept från den rykande färska boken. Alla bilder är tagna av David Back.