Holy Smoke firar 10 med episk matfest

När Johan Fritzell firar 10 år med Holy Smoke gör han det ordentligt. Idag 17 juli kommer 18 kända kockar med sina entourage till Bräcke för att bjuda mer än fem hundra gäster på sina allra smarrigaste maträtter. Michelinkocken Daniel Berlin, matkreatören Nick Curtin och BBQ-legendaren Pat Martin från Nashville är några av namnen.

Kullaliv var en av de första tidningarna som skrev om det lilla BBQ-shacket där en tio år yngre Johan Fritzell drog i gång något helt nytt i Sverige och satte Bräcke på Kullabygdens och snart även landets matkarta.

– Det är inte klokt om man tänker på fort det har gått. Det har hänt mycket men tio år är en lång tid. Jag tror att den här ladda-om-grejen, packa ihop och sätta upp igen nästa säsong som kan kännas skitjobbig, egentligen är något positivt – en möjlighet att varje år kalibrera om, säger Johan som de senaste två åren arbetat hårt och målmedvetet på att förbereda för en global lansering av varumärket Holy Smoke. Snart rullar ett pärlband av olika produkter som grillar, grillkol och gjutjärnspannor ut på den internationella marknaden.

– Idag är vi mer ett varumärke som också driver en restaurang, säger Johan och berättar att de precis har börjat plåta bilder till en ny bok om restaurangen och företaget som ska komma ut till våren.

Foto: Mitch Fontaine.

Vad är framgångsreceptet?
– Jag tror att jag är bra på att hitta nyckelpersoner, duktiga lagspelare. men kanske mer än något annat tror jag att det handlar om att vi varit så konsekventa sen starten. Sedan Sara N Bergman textade skylten med texten Holy Smoke för tio år sedan har vi hela tiden hållit en linje – ”hold the fucking line” – inte fladdrat i väg åt något håll. Det finaste betyg vi kan få är om en gäst som besökt oss 2019 kommer tillbaka och säger att det är precis lika bra som då.

– En väldigt stor del i framgången är att vi tog hit en matkultur som ingen tidigare orkat förbarma sig över som visade sig passa bra i Sverige. Sen handlar det självklart mycket om platsen också – Bräcke och Kullahalvön. Många av kockarna som kommer hit på gästspel blir så förtjusta att de kommer tillbaka och då tar med sig sina familjer och stannar ett tag.

Idag 17 juli är det alltså dags för ett ordentligt 10-årsfirande – en brakfest helt enkelt. Tanken var att först fira med en mindre middag för femtio till hundra personer men det växte snart ut till något mycket större:

– Vi började ringa runt till kockar vi gillar och alla sa ja med en gång. När tre av dem av olika anledningar hoppade av så ringde vi sex till så det blev totalt 18 inbjudna kockar med tillhörande team.

 – Det blir en oerhört skön mix. Allt från kambodjansk streefood från London, till BBQ-legenden Pat Martin från Nashville och tvåstjärnigt finlir med Daniel Berlin.

– Det kanske inte är någon som har varit hos Pat i Nashville och upplevt hantverket. Nu får de göra det i Bräcke. Det känns skitroligt att dela med sig.

Är det här det största eventet någonsin i Sverige med så många kända kockar?
– Det vågar jag inte säga att det är – men det är ju inte helt vanligt att kockar från olika delar av världen landar på en liten plats som Bräcke i Kullabygden.

Din 50-årsfest var något i hästväg, nu detta. Du är ingen less is more-person?
– Nej, jag är nog en person som alltid går all in. Gör jag något ska det vara ordentligt – eller så kan jag skita i det.

Vad har varit roligast under dina tio år med Holy Smoke, vad är du mest glad för?
– Att jag har annonserat och medverkat i Kullaliv, skrattar Johan, men försöker sedan vara mer allvarlig.

– Något av det roligaste är att vi nu har pinkat in oss på den stora BBQ-scenen. När jag var på ett stort BBQ-event i Texas i våras stod jag sida vid sida med gamla idoler som Charlie McKenna – nu jobbar vi på samma nivå. Det känns skitroligt men lika roligt är det när Kerstin från Örebro kommer tillbaka och är nöjd eller en recensent som var här för åtta år sen skriver att vi fortfarande är lika bra.

Har du någonsin ångrat att du öppnade Holy Smoke?
– Nej, vad skulle jag göra i stället? Jag har världens roligaste jobb i en bra kontext – folk som kommer till oss är lediga och vill äta, dricka gott och umgås i skön miljö.

– Ibland är det lite väl mycket jobb men jobbet har gett mig otroliga möjligheter, möjligheten att uppleva otroliga grejer. Jag har en rätt stor nyckelknippa nu.

– Den enda som kan kännas lite pressande ibland är tanken att folk sätter sig i bilen och ibland kör 3-4 timmar för att komma hit och sedan står en timme i kön. Då gäller det att det är bra. Varenda tugga, varenda dag spelar roll. Det gäller att alla gör sitt jobb.

Foto: Jacob Lerma

Kockarna som medverkar i Bräcke:

Javier Aznar – El Malagueno, Malaga/ Daniel Berlin – Vyn, Simrishamn/ Broder Jakob – Lund/ Laura Cabrera – Bredo, Köpenhamn/ Geoffrey Canilao – Balderdash, Köpenhamn/ Jonas Cramby – Stockholm/ Nick Curtin – Alouette, Köpenhamn/ Carl Dreyer – Dreyers Streetfood, Blommeröd/ Niklas Ekstedt – Ekstedt, Stockholm/London/ Gasoline Grill – Köpenhamn/ Tom Geoffrey – Barang Street Kitchen, London/ Hotdog John – Köpenhamn/ Mathin Lundgren – Bespoke Cocktails, Ängelholm/Lilla Napoli, Falkenberg/ Pat Martin – Martins BBQ, Nashville/ Charlie McKenna – Lillies Q, Chicago/ Daniel Müllern – Tumült, Ystad/ Punk Royale – Stockholm/Köpenhamn/Oslo/ Genevieve Taylor – Bristol Fire School, Bristol/ Nicolai Tram – Knystaforsen, Rydöbruk/ Carl Wrangel – The Barking Dog, Köpenhamn

 

Tidigare nummer

Webbplats www.kullaliv.se använder cookies. Mer information.