Stor fest för hållbarhet

Stor fest för hållbarhet

EARTH DAY HAR FIRATS världen över sedan 70-talet för att uppmärksamma världens miljöproblem. Den 22 april varje år ordnas aktiviteter som att plantera träd, plocka skräp och påverka politiker.

För människorna som driver Höganäs saluhall var kopplingen mellan deras verksamhet och Earth Day uppenbar.

– Vi är ju ett kollektiv av superentusiaster för lokala och bra råvaror. Vi tänker närproducerat i allt vi gör och det vill vi lyfta fram. Här är det jordens dag varje dag, säger David Mill, som tillsammans med Eva Dahlberg drog i gång saluhallen för fem år sedan.

– Den 22 april blir det mycket mat, idéer och inspiration och vi kommer bjuda på mat som människor på jorden mår bra av, fortsätter han.

De andra tre saluhallarna i närområdet - Lund, Malmö och Köpenhamn – nappade snabbt på idén. Tillsammans kan de också knyta nya kontakter och hitta spännande råvaror och producen- ter, ekologiska såväl som nära.

Per Kämpe är en av initiativtagarna till Earth Day på saluhallen:

– Tanken är att skapa glädje och fest kring hållbarhet och inspirera till att bli mer miljömässig. Vi sitter ju på samma jord allihop, säger han.

I år firas jordens dag i Höganäs Saluhall, nästa år kommer det firas stort i alla fyra saluhallarna.

– Det är bara början. 2019 vill vi sprida det till alla saluhallar i Europa och målet är att initiativet blir globalt bland världens alla saluhallar, säger Per.

Ett mål för organisationen Earth Day är att återplantera cirka åtta miljarder träd på jorden – ett för varje invånare på planeten år 2020. Syftet är att minska klimatförändringarna och främja mång- falden av arter. På Earth Day i Höganäs får skolbarn lära sig att göra krukor av gamla tidningspapper och sedan plantera ekar.

– En ek kan bli över 1 000 år gammal. Vi hoppas det ger barnen lite wow-perspektiv, säger Per.

Saluhallen skänker också pengar till 5 000 regnskogsträd.

Det vankas även olika föreläsare inom miljö och hållbarhet. Två av dem är Michelinbelönade Titti Qvarnström från Bloom in the Park och Jonathan Trent från NASA, vars Omegametod förvandlar smutsigt avloppsvatten till bioolja och rent vatten.

– Vi vill överraska med smaker och dofter och upplevelser men även hjärnan ska bli överraskad, säger David.

Hans kollega Mikael Lindström är bröd- och dessertmentor och hoppas kunna ge insikter om brödets betydelse för jorden hos besökarna:

– Det handlar om hur man hittar och minskar klimatpåverkan med brödet. Först att hitta ekologiska ingredienser. Men också att säden ska vara odlad så nära som möjligt och hanterad på ett sätt som gör att näringsämnena finns kvar. Människor måste förstå att det vi äter är riktigt viktigt.

Tidigare nummer

Webbplats www.kullaliv.se använder cookies. Mer information.