Sylvia visar rosor under Trädgårdsrundan
Den första rosen var en tomteröd ’Gruss an Bayern’. Sedan dess har Sylvia Wihlborg planterat mer än hundra olika sorters rosor i sin trädgård.
En varm julidag blir man nästan knockad av blomningen och dofterna i Sylvia Wihlborgs trädgård. Granne med böljande fält som kastar sig ner mot ett glittrande Öresund har hon skapat en helt egen värld bakom murar, plank och mjuka häckar. Den stora dammen fylld med näckrosor är en bra utgångspunkt om man vill gå på upptäcktsfärd i den parkliknande trädgårdens olika rum. Här finns allt och lite till – formklippta buxbomshäckar, klätterhortensia, vita liljor, flor av stjärnflockor och geranium, grusgångar och vackra stenläggningar, hönshus och flera växthus med överdådig blomning. Men framför allt finns det rosor i alla färger och nyanser från crèmevit till purpurröd, spräckliga, enkla, halvfyllda, rosettformade och djupt skålformade – i olika stadier av blomning. Vi beundrar en röd- och gulspräcklig ’Alfred Sisley’ som lutar sig mot det röda planket, klätterrosen ’The Garland ´ som vigt har svingat sig upp i ett ståtligt Zelkovaträd och och den mjukrosa ’Constance Spry’ som Sylvia har kombinerat med en spännande Blodfläder'Sambucus nigra Black Lace'. En hög buskros översållad med mängder av vitrosa blommor sticker ut lite extra.
–Jag tycker om alla rosor men ’Ole’ är en av mina favoriter. Det är Splendor Plant i Jonstorp som har tagit fram den. Den är frisk och blommar både rikligt och långe, säger Sylvia Wihlborg, som förutom att vara fruktodlare, hästägare och driva bed & breakfast även har en trädgård på cirka 2 500 kvadratmeter.
Det är mer än sexton år sedan – dagen efter att hennes båda barn flyttat ut – som hon satte spaden i marken och började gräva. Hon hade noga ritat upp hur trädgården utanför bostadshuset skulle se ut med pergola, växthus och slingrande stenlagda gångar. Trädgården blev snabbt hysteriskt blommig, berättar hon och skrattar lite åt sitt eget habegär.
– Alla vet att man ska köpa och plantera minst fem exemplar av varje sort tillsammans, men tar man en av varje får man så många sorter som möjligt.
För Sylvia Wihlborg var rosorna ingen omedelbar kärlek. Den kom smygande i takt med att trädgården utvidgades. Fyra, fem år efter att den blommiga ursprungsträdgården var klar gjorde hon en öppning i bokhäcken och började förverkliga drömmen om en egen damm inbäddad i växtlighet. I rabatterna runt om dammen fanns det gott om plats för rosor.
Då hade Sylvia börjat sniffa på de oemotståndliga blommorna och upptäckt David Austin, engelsmannen, som började korsa gammeldags buskrosor med moderna rabattrosor på 1960-talet, och fick fram robusta väldoftande rosor som remonterar hela sommaren. Han är upphovsmannen bakom populära och älskade rosor som ’Constance Spry’, ’Gertrude Jekyll’, ’ Lady of Shalott’ och ’William Shakespeare’. Sylvia har förstås alla sorter i sin trädgård.
På väg till den kände, danske trädgårdprofilen Claus Dalby på Jylland besökte hon Rosenposten som har Nordens största största sortiment av rosor och lät sig inspireras. Hon kände att rosor skulle trivas i hennes lätta trädgårdsjord.
– När dammområdet var klart ville jag ha en rosenträdgård med buskrosor, berättar Sylvia. Vi står i det mjuka gräset och beundrar variationen på rosorna som klättrar på spaljéer av armeringsjärn i runda, tegelinramade rabatter. En klättrande ’Gertrude Jekyll’ är oemotståndlig, liksom en crèmevit ’Julia Renaissance’ och en spröd ’Jacqueline du Pré’.
–Be folk att tänka på en blomma och de tänker nästan alltid en ros. Rosor är romantiskt på något sätt. När de väl börjar blomma är det fantastiskt.
–Och de är praktiska. Jag har mycket remonterande rosor. Om man klipper bort de utblommade blommorna har man en blomning hela sommaren och långt in på hösten, säger Sylvia och visar oss runt bland de mer än hundra olika sorterna som finns spridda överallt i trädgården. Den storblommiga, doftande ’Claus Dalby’ namngiven efter trädgårdsprofilen, den utsökt vackra djuprosa ’Madame Boll’ som doftar äpple och kanel, den lila, jazziga ’Rapsody in Blue’ och den nobla ’Winchester Cathedral’, som skiftar från vitt till rosa och doftar honung. Längst ner i trädgården, där den nästan börjar ta slut, hittar vi en ensam mörkrosa gammeldags ros med en lika underbar doft.
– Jag vet faktiskt inte vad den heter. Jag fick den för trettio år sen av gamle Juhlin som var trädgårdskonsulent på Krapperup.
Enligt Sylvia är rosor lättskötta. Men då ska man komma ihåg att vi talar med en fruktodlare som har byggt upp och sköter en parkliknande trädgård själv, som verka få allt grönt hon rör vid att må bra och blomma.
Riktig rosjord och gärna toppa med champinjonjord är hennes råd för att lyckas med rosorna. Och att vattna, vattna, vattna. Det håller sjukdomarna borta.
– Jag ger dem lite gödning i maj och lite till efter att de har blommat. Om man sköter om sina rosor får man mycket tillbaka.
Sylvia har skrivit upp alla sina rosinköp och räknar idag till 118 olika sorter i sin trädgård.
–De flesta har överlevt. Idag är problemet att få plats med dem. Men jag kommer säkert köpa några fler sorter nästa år.
Sylvias 5 favoriter:
’Princess Ann’: En kanonros. Fin form på busken. Stora vackra och friska blommor. Blommar jättelänge och rikligt långt in i frosten..
’Ole’: Många blommor, blommar om och blommar långt in på hösten.
’Macy’s Pride’: Frisk och fin. Går mot grönt och doftar gott. Blommar länge.
’Lady of Shalott ’: Så spektakulär färgsättning, går från mörkt orange till gult över till rosa. Jag har många exemplar i min trädgård.
’Jacqeline du Pré´: Framträdande knappar, vacker i sin enkelhet. Blommar bara en gång. En känslig skönhet.
*Sylvia Wihlborgs trädgård finns med i två böcker.Romantiske haverav Claus Dalby och 25 skånska trädgårdarav Ulla Hårde.
Läs mer om vilka som medverkar under Trädgårdsrundan.