Tatuering – konst & njutning
Jon Lemholt sitter djupt koncentrerad över tatueringsnålen när vi stiger in på Solitude Tattoo i Höganäs. På britsen bredvid honom ligger Jesper Paulsson lugn och avslappnad medan konturen av en fisk börjar växa fram några decimeter nedanför hans vänstra skinka.
– Vi började på ryggtavlan för fyra år sen och har lagt 60-80 timmar bara på den. För mig har tatueringen blivit en livsstil, en hobby. Jag kan inte tänka mig att sluta, säger Jesper och berättar att de brukar hålla på en eller ett par timmar beroende på dagsformen.
– Visst gör det ont. Men man vänjer sig vid smärtan och är psykiskt inställd på den. Jag brukar försöka vara utvilad, kanske ha ätit en god middag innan jag tar ett pass och lägger inte in några andra aktiviteter den dagen.
Jon tittar upp från nålen:
– Tatuering stimulerar belöningscentra i hjärnan. Man blir ”hög” – lite rusig. När man är nytatuerad känner man sig ungefär som när man har en helt ny uppsättning kläder på sig. Men det går egentligen inte att likna vid någonting annat.
Jesper fyller i:
– Jag känner mig fräsch av tatueringen. Det är helande på något sätt. Men det är inte bara resultatet som är viktigt. Själva tatueringen är en njutning – ett självändamål i sig.
Jesper Paulsson har alltid varit fascinerad av tatueringar. För fyra år sedan vaknade han med en bild i huvudet av en drake i strid med en samuraj och knackade på hos Jon. Idag, flera år senare, har han inte långt kvar till en body-suit eller Irezumi som helkroppstatuering heter på japanska. Draken och samurajen på hans ryggtavla har fått sällskap av karpar och guldfiskar, konstfulla blommor och blixtar.
– Jespers tatuering är inte hypertraditionell och har lite komiska inslag, säger Jon och berättar att tatueringen vuxit fram i ett utbyte av idéer och han hämtat mycket inspiration från den japanska tatueringstraditionen som betraktas som den mest sofistikerade när det gäller motiv, stil och teknik.
– Jag har en förkärlek för japanska tatueringar. Japanerna är seriösa och lägger mycket tid på detaljer. I början gjorde jag nästan enbart japanska tatueringar. Men jag gillar också att vara bred, säger Jon och suckar när han talar om tatueringskonstens utveckling som han tycker gått i helt fel riktning.
– Alla har rätt till en tatuering men alla borde inte skaffa sig en. Den stora majoriteten har ingen aning om vad tatuering handlar om eller historien bakom. Magin har försvunnit med tv-program och alla hemmapulare.
Jon var tretton när han fick han tatueringsbibeln 1000 Tattoos True Love i present av sin styvfar och gjorde snart sin första tatuering på sig själv med en synål. Efter att ha praktiserat på flera tatueringsstudios i Sverige landade han efter några år på Koh Chang i Thailand, där han startade sin egen studio. I Thailand träffade han Christian Wagner, känd för att ha tatuerat Zlatan, som har blivit något av en mentor. Den danske tatueringsmästaren Henning Jörgensen som drivit Royal Tattoo i Helsingör i flera decennier är också en stor förebild.
Efter hundratals timmar tillsammans i tatueringsstudion har Jon och Jesper blivit vänner. Att komma till studion är för Jesper både njutning och avkoppling – en retreat i vardagens surr.
– Jag kommer inte att kunna sluta. Det är en livsstil. Det jag har på kroppen är konst och Jon är en skicklig konstnär.