Hon lämnade Kalifornien för Kullabygden

Hon lämnade Kalifornien för Kullabygden

Konstnären Shahla Friberg har ställt ut tillsammans med storheter som Ai WeiWei och Gus Van Sant. För tre år sedan hon lämnade soliga Los Angeles för ett nytt liv i Kullabygden. Just nu visas hennes glaskonst på galleri GOMA i Höganäs.

– Jag trodde när jag flyttade hit att jag skulle leva ett lugnt och tillbakadraget liv. Kanske jobba på café för att försörja mig – men så blev det inte. Allt, även min konst, har utvecklats sedan jag flyttade till Kullabygden, säger Shahla Friberg när vi ses över en lunch på Café Bistro.

På galleri GOMA ett stenkast från caféet kan man just nu se hennes glaskonst. Utställningen innehåller elva verk som spänner från mindre glasarbeten så kallade ”Facethings”, till enorma glaspjäser där Shahla Friberg arbetat med en teknik som heter ”fused glass”. Shahla berättar att de tre stora verken är tänkta att illustrera en livsresa. Från en punkt där man börjar ställa sig de stora frågorna om livet och dess mening till en plats där man kommit halvvägs till Nirvana.

Shahla har själv gjort en spännande resa. Född i Toronto förde kärleken henne som 17-åring till Los Angeles. Som ung och nybliven mamma började hon studera teater, konst och fotografi och försökte som många andra i filmstaden att slå sig in i filmbranschen. Hon kom så långt som till en mindre roll i en spelfilm med stor budget och stjärnor som Guy Pearce och Don Cheadle i huvudrollerna. Men där det tog det stopp.

– Efter många års kämpande var det en röst inom mig som sa till mig ”det kan inte vara rätt väg om det ska vara så svårt, jag måste göra något annat i livet”. Jag kände att jag måste lyssna till min inre röst och hitta en ny väg. Jag ville också vara en förebild för min dotter, visa henne att man kan följa sin dröm och tro på att den kan vara möjlig att förverkliga.

Shahla återvände till konsten, började fotografera och måla men också att designa smycken. Det gick bra. Ett smyckesföretag investerade i henne bolag och hennes första riktiga kollektion började säljas på varuhuset Maxfield – en amerikansk motsvarighet till svenska NK.

För att ge sina smycken en snygg inramning började hon skapa glasboxar som snart blev lika populära som hennes smycken. En konstsamlare i Miami hörde av sig och beställde ljusarmaturer i klarglas av henne.
– Abstrakta och organiska former. Det var ingenting jag någonsin trott att jag skulle syssla med, säger Shahla och visar några av de armaturer hon skapade på sitt Instagram.

Shahla Fribergs verk: No place for the flesh to destroy that peace.

Ungefär samtidigt som hon började hitta en ny väg yrkesmässigt kom också en ny kärlek in i hennes liv. Under en ”glammy night” med drinkar på legendariska hotell Chateau Marmont och en efterfest i Hollywood Hills träffade Shahla svenske Mattias Friberg med koppling till Kullabygden.

– Jag trodde att det skulle bli en veckoromans men vi sågs snart igen i New York. Efter ett tag kom han över till Los Angeles och vi flyttade ihop i området Los Feliz, som ligger nära Griffith Park – ett jättemysigt område med gångavstånd till allt.

Våren 2020 medverkade hon i utställningen Holywood-Babylon: The Re-Inauguration of the Pleasure Dome – en hyllning till filmstaden där kända regissörer som Gus Van Sant och David LaChapelle återfanns bland konstnärerna.

Samtidigt med de konstnärliga framgångarna började familjen, som nu också bestod av dottern Matilda, fundera på att lämna Los Angeles. Ett USA styrt av Trump-administrationen, explosionen av hemlösa på gatorna och den skrämmande opioidepidemin skapade en känsla av otrygghet. Den sköna viben och energin i staden började urholkas.

I augusti 2020 landade familjen i Kullabygden i Mattias familjs sommarhus i Nabben. Den första vintern i Skåne hyrde Shahla in sig i Blå Hallen, där hon satt och arbetade med sitt glas helt ensam i den enorma byggnaden. Råkalla dagar var det kallare inomhus än utomhus.

–Jag satt där i över ett år. Jag var lycklig, jag älskade det – platsen och energin. Jag hade hela lokalen för mig själv och kunde hänga upp mina verk och se hur de fungerade.

Efter flytten till Sverige har Shahla bland annat medverkat i utställningar på Höganäs museum och gallerier i Köpenhamn, men även fortsatt att ställa ut i USA. En viktig utställning var The Desire for transparency: Contemporary artists working with glass i Chicago, där hon syntes bland världsnamn som kinesiska Ai Weiwei och Jaume Plensa från Spanien. I år har hon medverkat i utställningen Transcendent voices på ett galleri i Los Angeles. De fyra medverkande konstnärerna, alla kvinnor, valdes ut som representanter för en konstriktning som blandar mystik och meditation – i samma anda som svenska Hilma af Klint.

Att följa en inre röst men också att hela tiden vara öppen för de möjligheter som öppnas är något Shahla återkommer till under vårt samtal. Sedan ett år tillbaka har hon en daglig rutin. Att börja morgonen med att räkna upp tio saker hon är glad för i sitt liv. Det kan vara allt ifrån att höra sin dotters skratt till möjligheten att se ett nytt avsnitt i en riktigt bra tv-serie.

– Det är så mycket i våra liv som handlar om var vi uppnår och presterar. Min rutin är ett medvetet sätt att nå något annat. Vi har så mycket att vara tacksamma för ­– det överflöd av möjligheter som livet erbjuder oss.

Shahla utstrålar lugn och välbefinnande. Det är tydligt att hon trivs med sitt liv i Kullabygden, som just nu levs på en gård mellan Skäret och Svanshall där hon har en egen studio att arbeta i.

– Jag skulle inte vilja bo någon annanstans. Det är så lätt att leva här. Jag tycker att jag är en av de lyckligaste personerna jag själv känner till.

 

FAKTA

Shahla Friberg

Aktuell med: utställningen på galleri GOMA, hennes första soloutställning som pågår till den 30 juli. Just nu kan man också se hennes glasskulpturer i Galleri Arnstedts trädgårdshus i Östra Karup.

Framtiden: ”Jag är inte färdig med glaset. Jag jobbar med att kombinera glaset med material som trä och keramik och skulle gärna göra större offentliga verk.”

 

Shahla Friberg med glasskulpturerna man just nu kan se på Galleri Arnstedt i Östra Karup. Foto: Anna Thorbjörnsson.

Tidigare nummer

Webbplats www.kullaliv.se använder cookies. Mer information.