Rock & Roll Julbord

För Kullalivs räkning har gänget bakom restaurang Garage fixat fram ett specialkomponerat svensk-amerikanskt julbord. En skön mix av traditionellt och udda – kanel, ingefära och tranbär samsas med tupp, chili och bourbon whisky. Alla recept fick inte plats i tidningen. Här kan du fylla på!

 

Mustard with Honey and Chili flavor

52 g gult senapsfrö, 2 påsar
26 g brunt senapsfrö, 1 påse
1 1/2 dl vatten
2 msk senapspulver
2 msk socker
1 tsk salt
2 msk vitvinsvinäger
1/2 dl solrosolja eller annan neutral olja
1/2 urkärnad finhackad röd chili
2 msk honung

 

Cranberry jell with chili

1 burk tranbärsgelé
1 färsk chili 
1 msk torkade tranbär

Hacka chilin och tranbären fint. Smält sakta ner tranbärsgelén i en liten kastrull på låg värme. När den är helt smält kan du tillsätta det hackade och röra om. Häll sedan tillbaka det i samma burk och låt stelna i kyl.

 *   *   *

Roast potatoes

1,5 kg potatis t ex King Edward 
flingsalt 
nymald svartpeppar
fett från kalkonen
färsk rosmarin 
1 dl torkade tranbär
1 clementin 

Värm ugnen till 190 grader. Koka potatisen i 6-7 minuter och häll sedan av vattnet och låt dem torka ordentligt. Lägg potatisen i en form och häll i en skvätt med kalkonfett, salta och peppra. Rör runt ordentligt så alla potatisar har fett på sig innan du sätter in dem i ugnen. Efter 30 minuter, när de blivit lite gyllene, tar du ut potatisen igen och tillsätter ännu mer kalkonfett men även zest från clementinen. Tryck till varje potatis med hjälp av en potatisstöt, ju mer potatisen får kontakt med formen desto krispigare blir den. Sätt in i ugnen igen, ca 45 minuter. Servera med färsk rosmarin och torkade tranbär.

*     *     *

Pickled carrots

2 morötter
3 dl vatten
1 dl vitvinsvinäger
1/2 dl solrosolja
1 tsk malen kanel 
1 tsk malen ingefära 

Skala morötterna, använd sedan skalaren till att göra långa tunna strimlor av moroten. Lägg strimlorna i en skål. Koka upp vattnet och häll det över morötterna. Lägg några isbitar i skålen för att göra morötterna extra krispiga (går även bra med lite kallt vatten). Låt stå i ungefär 5 minuter tills du häller av vattnet och tillsätter vitvinsvinäger och olja. Krydda med kanel och ingefära och häll sedan allting i en liten burk och låt stå i kylen ett dygn innan användning.

*     *     *

Brussels sprout salad

500 g brysselkål
olivolja
en stor klick smör
4 skivor rökt sidfläsk 
2 kvistar färsk salvia 
flingsalt
nymald svartpeppar
2 msk worcestershiresås
2 klyftor vitlök

Rensa och strimla brysselkålen. Skär sidfläsket i strimlor och finhacka salviabladen. Lägg en skvätt olivolja och smör i en stor kastrull på medelvärme, stek sidfläsket och salvian och en nypa salt och peppar och stek i 5 till 10 minuter. Lägg sedan i den strimlade brysselkålen och lägg på ett lock. Låt det steka i cirka 10 minuter tills den är mjuk, om det behövs så tillsätt en skvätt vatten. Tillsätt worcestershiresåsen och pressad vitlök och blanda runt.

 

Apple Pecan quick bread

4 dl vetemjöl
1 3/4 dl socker
1 msk bakpulver
1/2 tsk salt
1 1/2 dl apelsinjuice
knappt 100 g smält smör
2 stora ägg, lätt uppvispade
knappt 4 dl skalade och hackade äpplen
1 dl hackade pekannötter

Sätt ugnen på 180 grader och smöra en avlång brödform. Sikta mjöl, socker, bakpulver och salt i en skål och gör en grop i mitten. Blanda ägg, juice och smält smör och häll i gropen. Blanda försiktigt ihop allt till en smet och vänd varsamt ner äppelbitar och pekannötter. Häll i formen och grädda i 50-60 minuter. Brödstickan ska fortfarande vara fuktig när du tar ut den.

 *     *     *

Blue Cheese Dip

6-8 portioner
100 g grönmögelost
2 dl gräddfil
1 liten vitlök, pressad
1/2 tsk senapspulver
1 krm svartpeppar

Smula grönmögelosten i grova bitar med en gaffel. Rör ihop alla ingredienserna. Täck och kyl i minst 2 timmar före serveringen.

Tidigare nummer

Webbplats www.kullaliv.se använder cookies. Mer information.