Sveriges aktivaste passivhus finns i Viken
När Carin Jönsson behövde nya lokaler bestämde hon sig för en rejäl framtidssatsning. Det blev ett passivhus, i harmonisk estetisk balans, med optimala energi- och miljöegenskaper.
– Någon har sagt att vi har Sveriges vackraste yogasal, säger Carin Jönsson när hon ska berätta om reaktionerna på Sans & Balans nya träningsstudio på Apelvägen i Viken.
Träningsstudion, en om- och tillbyggnad av ett före detta åkeri, är på totalt 550 kvadratmeter och är enligt arkitekten Per Eriksson troligen den första träningslokal som byggts med passivhusteknik. För Carin föll det sig naturligt att vända sig till honom när de blev dags att bygga den nya studion, eftersom de båda är med i nätverket Spira – kreativa företagare i Kullabygden – och hon hade hört Per argumentera för energisnåla hus.
– När vi skulle bygga den nya träningsstudion ville jag förutom den senaste utrustningen också kunna erbjuda mina kunder miljövänliga och vackra lokaler med bra ventilation och ren,
frisk luft.
– Min önskan var att lokalerna skulle kännas välkomnande och personliga och det tycker jag har lyckats bra. Elförbrukningen ligger inom beräkningen, men nu hade vi också en mild vinter första året…
Tekniken som använts i byggnaden är densamma som vid passivhusbyggande, där grunden i uppvärmningen är att värmen från personerna som vistas i byggnaden tas tillvara. Detta är av naturliga skäl särskilt lämpligt i en träningslokal, eftersom människor som tränar avger extra mycket värme.
För vanliga bostadshus räknar man med att en person utstrålar värme motsvarande cirka 100 watt, medan en vältränad människa kan avge upp till 850 watt under träning. All denna energi ventileras normalt bort, i värsta fall med hjälp av ytterligare energislukande luftkonditionering.
I Sans & Balans studio räknar arkitekten Per Eriksson med att återvinna över 80 procent av energin. På köpet får man väl ventilerade lokaler med ren och frisk luft.
– Att vi klarar passivhuskraven är naturligtvis extra kul! Helt klart är att våra gästers träning inte bara bidrar till en förbättrad hälsa utan också till en bättre miljö för oss alla, konstaterar Carin.