Lokalt öl med attityd
Lokalproducerat öl är en trend som nu även kommit till Kullabygden. I vintras lanserade Kullabrygg på Kullahalvöns vingård Mölle Ale och i vår är det dags för Höganäs Lager No 1 från Höganäs Bryggeri.
– Vi kände helt enkelt att Höganäs behöver ett eget bryggeri och att höganäsarna behöver ett eget öl, säger Lukas Östberg, som tillsammans med Kristofer Svensson, Mats Hernström och Kim Bröchner står bakom satsningen.
De har hyrt in den erfarne bryggmästaren Benny Sundberg och köpt ett ungerskt bryggverk med kapacitet på två tusen liter. På längre sikt ska man kunna producera trehundra tusen liter öl om året. Vattnet till den första sorten tas från en vattenborra på Mats Hernströms mark utanför Brunnby, efter prover och analys i Tyskland.
– De tyska experterna sade att vårt vatten passar perfekt för en klassisk lager, precis den typ vi har börjat med. Sedan vill vi göra olika sorters ale och även prova att pressa vatten ur gurkor från Mats odling och se vad det blir för öl av det, säger Lukas med ett skratt.
Nu är bryggeriet inhyst i en tillfällig lokal på Magasin 36, men man hoppas kunna flytta in bredvid Saluhallen till årsskiftet. Tanken är att det ska bli en glasvägg mellan restaurangen och bryggeriet, så att gästerna kan titta ner på processen och direkt se hur ölen de dricker produceras.
– Magasin 36 är ett fantastiskt ställe och för oss känns det självklart att det är där vi ska vara, säger Kristofer Svensson. Det ger oss en knuff i rätt riktning och samtidigt blir bryggeriet säkert en attraktiv del av både Saluhallen och hela Magasinet.
Höganäs Lager No 1 ska lanseras på Öl & Whiskymässan i Göteborg i mitten av april och de första flaskorna premiärserveras i baren Garaget på Magasin 36. Så småningom kommer ölet även säljas på de tre närmaste Systembolagen.
– Planen är att inte sälja mer än femtio procent på Systemet, säger Kristofer. För oss är det viktigt att vårt öl finns på krogarna i bygden och vi hoppas att till exempel Saluhallen även vill göra en tappning under eget namn.
Mikrobryggerier har helt klart kommit för att stanna och flera av de nya ölsorterna är exklusiva och ofta mättade med många olika smaker. Men Lukas och Kristofer är överens om att det första Höganäsölet ska stå för något annat.
– Vi vill göra ett öl som är rättframt och lätt att dricka, men samtidigt har hög kvalitet och är bryggt med stort hantverkskunnande, säger de. Ett lokalt producerat öl som höganäsarna kan känna stolthet över och som är som själva staden – rejält och enkelt.